Anne-Lie Liljedahl

För Anne-Lie Liljedahl har socialdemokratin och idéerna om ett starkare samhälle alltid varit en självklarhet. Som 18-åring tog hon kampen mot orättvisorna i sin roll som ordförande för SSU Motala, idag brinner hon för ett starkt lag i kommunfullmäktige och för att lyfta framtidens politiker i sin roll som gruppledare i Motala.

Den politiska fostran kom tidigt. Som anställd på Luxor i Motala var de fackliga frågorna ständigt aktuella och Anne-Lie hamnade snabbt i Verkstadsklubbens styrelse.

– Den fackliga skolningen har följt med mig genom hela livet. Det gav mig en ideologisk ryggrad som jag är otroligt tacksam för. Hela min politiska gärning har präglats av grundläggande värderingar och solidaritet och strävan efter individens frihet genom välfärdsbygget, säger Anne-Lie.

Anne-Lie har sedan starten i SSU och i Verkstadsklubben varit engagerad på fler olika plan. Hennes samhällsengagemang har tagit henne till arbete på Socialdepartementet och till det socialdemokratiska sidoförbundet Unga Örnar. Än idag präglas hennes arbete av ett brinnande samhällsengagemang när hon hjälper människor till sysselsättning genom jobbet som arbetsmarknadshandläggare i kommunen.

– Jag skulle vilja säga att om man en gång valt att engagera sig, då är det svårt att inte vilja ta kampen mot orättvisorna. Att få jobba med människor och se konkreta resultat, att få se hur människors liv påverkas till det bättre – det ger en enorm energi och är det som gör att man orkar fortsätta, säger Anne-Lie.

Idag är det Anne-Lie som bygger det socialdemokratiska laget inom kommunpolitiken i Motala. I rollen som gruppledare är hon en viktig del av det vardagliga politiska arbetet och en nyckel i såväl budgetframtagning som i planering av kommande politiska frågor. Arbetet som gruppledare handlar också om att låta alla politiker synas och ta plats i olika frågor, något som Anne-Lies hjärta klappar lite extra för.

– Alla politiker måste ges rätt förutsättningar för att fullfölja sina uppdrag på bästa sätt och för att på så sätt kunna ta ansvar över de beslut som fattas. I min roll som gruppledare försöker jag ge våra ledamöter en god kunskapsgrund och sprida budskapet om hur viktigt det är med förankring hos medborgarna. Vi politiker måste förstå att vi utför våra uppdrag för medborgarna, Motalabornas, bästa och därför måste vi ha känselspröt ute i samhället och lyssna av vilka behov som Motalaborna har, säger Anne-Lie.

Socialdemokratin är i grund och botten en frihetsrörelse, det hoppas jag att vi ska lyckas nå ut med

Det är inte bara politiken som gäller för Anne-Lie utan hon får också energi av ett rikt socialt liv och spenderar gärna sina lediga dagar i husbilen någonstans i Sverige. Barnbarn och kära vänner skapar distans till politiken och skapar förankring i det verkliga livet – utanför den politiska bubblan. Men Anne-Lie har en klar bild över vad hon vill med sitt politiska engagemang:

– Jag vill att medborgarna ska se skillnad av vår socialdemokratiska politik. Jag vill ha en stark välfärd som bygger på solidaritet. Jag vill att medborgarna ska förstå skillnaden mellan socialdemokratisk välfärdspolitik, där vi arbetar gemensamt, och den borgerliga privatiseringspolitiken där individen står ensam. Socialdemokratin är i grund och botten en frihetsrörelse, det hoppas jag att vi ska lyckas nå ut med, avslutar Anne-Lie.

Fakta
Född: 1955
Familj: Särbo & tre vuxna barn
Yrke: Arbetsmarknadshandläggare, Motala kommun
Politiska uppdrag: Gruppledare för socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen sedan 2018, kommunfullmäktigeledamot, socialnämndens ordförande 2010-2018, startade den politiska banan som ordförande för SSU Motala

facebook Twitter Email