S:t Anna – en värdefull pärla värd att behålla

Det är mycket sorgligt att S:t Anna står kvar på Alliansens lista över kommande försäljningar. Om det skriver Helen Isaksson i MVT. Du hittar debattinlägget nedan.

Återigen lyfter vi socialdemokrater frågan om Motalas sommarhem i S:t Anna i Söderköpings skärgård då det fortfarande är hotat till försäljning. Alliansen i Motala fortsätter med privatiseringar och försäljning av kommunens värdefulla verksamheter och fastigheter. När ska det vara nog? 

S:t Anna är Motalas pärla i den östgötska skärgården. Där har många generationer Motalabor kunnat njuta av den svenska sommaren. Varje år har sommarhemmet i S:t Anna över 2 000 gästnätter och brukas flitigt av kommunens fritidsverksamhet. Här arrangeras läger och våra barn och unga får möjlighet till ett miljöombyte i den östgötska skärgården.

1966 fick kommunen S:t Anna i gåva av föreningen Barnens Dag Motala. Barnens Dag Motala var en lokalförening med syfte att ge utsatta barn möjlighet till sommarvistelse på landsbygden. Att man genomförde sommarlovsverksamhet i just S:t Anna hade även det ett syfte – barnen fick uppleva skärgårdsmiljö, något annat en det vanliga och fick således ett miljöombyte.

Sommarhemmet i S:t Anna finns till för såväl allmänhet som kommunal verksamhet. Dit kan barnfamiljer som annars inte har råd att åka på semester åka, till en överkomlig kostnad. Föreningar kan hyra sommarhemmet för olika typer av aktiviteter. Våra skolklasser åker dit och får möjlighet att bygga en känsla av samhörighet och nya vänskapsband. S:t Anna är en plats för alla. 

Det är därför mycket sorgligt att S:t Anna står kvar på Alliansens lista över kommande försäljningar. Trots att S:t Anna har gått med förlust de senaste året är det ändå viktigt att behålla kommunens sommarhem för våra barn och ungas skull. Vi socialdemokrater ser hellre att man investerar i fastigheten för framtiden och bidrar till en meningsfull framtid för barnen. 

Den här gåvan som kommunen har fått är inget man säljer av för att rädda kommunens ekonomi med snabba pengar som vi aldrig kommer att få tillbaka. Låt oss alltså behålla och värna om det sommarhem vi har i skärgården istället för att slösa bort värdefulla resurser. 

Helen Isacsson (S)
2:e vice ordförande bildningsnämnden

facebook Twitter Email