Inför heltid som norm och avskaffa de delade turerna

Maj Bergendahl (S) skriver i MVT den 6 juli om att avskaffa de delade turerna i kommunens schemaläggning och att införa heltidsanställningar som norm i Motala. Läs artikeln här!

Nu är det dags att göra upp med välfärdens ohållbara arbetsvillkor. Det är ett misslyckande att Motala kommun fortfarande inte har lyckats avskaffa de delade turerna inom äldreomsorgen och i stället infört heltidsanställningar som norm.

För personalens skull måste vi nu ta det viktiga steget mot ett hållbart arbetsliv. Nu är det upp till bevis för Alliansen i Motala att gå från ord till handling. 

För oss socialdemokrater är välfärden den viktigaste frågan. Vi står på personalens sida och vill se ett tryggare arbetsliv där schyssta villkor och bra löner är i fokus. I dag är det tyvärr väldigt vanligt att personal inom vård och omsorg arbetar deltid i hög utsträckning. Deltidsarbete är ett strukturellt problem som påverkar lönen och den framtida pensionen negativt för den anställde. 9 av 10 som arbetar deltid i dag är kvinnor eftersom välfärdssektorn är kvinnodominerad. I dag skiljer det dessutom cirka 6 000 kronor i månadspension mellan kvinnor och män. Det här är utan tvekan en jämställdhetsfråga – normen måste därför ändras till heltid för att öka jämställdheten i samhället. Heltid som norm är dessutom ett steg mot full sysselsättning som är den nationella arbetsmarknadspolitikens mål. Här är SKR och fackförbundet Kommunal överens om att heltid ska vara normen på arbetsmarknaden. 

Delade turer i schemaläggningen inte ett önskvärt sätt att arbeta. Det framkallar stress och utmattning hos personalen som bara får några få timmars paus mitt på dagen. Har man tur hinner man hem för vila om man bor nära arbetsplatsen, men de allra flesta som pendlar längre sträckor har inte en chans att åka hem mellan arbetspassen. Delade turer är ett arbetsmiljöproblem som påverkar personalens hälsa och sociala liv. Därför borde även delade turer i schemaläggningen avskaffas – för att främja personalens önskemål och skapa en bättre kontinuitet inom vård- och omsorgen. 

Glädjande nog fick vi socialdemokrater igenom förslaget om att införa heltid som norm i Motala, samt att de delade turerna ska avskaffas, i det personalpolitiska programmet. Båda förslagen är i linje med våra vallöften från 2018. Det personalpolitiska programmet kräver ett aktivt arbete så att det inte riskerar att bli en hyllvärmare i kommunhuset. Alliansen har även med förslagen i sin budget för nästa år. Nu måste vi få ett kvitto på att detta kommer att genomföras – annars sviker vi våra medborgare. 

Maj Bergendahl (S), kommunfullmäktigeledamot

Läs artikeln här i MVT: https://mvt.se/artikel/infor-heltid-som-norm-och-avskaffa-de-delade-turerna/1l7vw0xl

facebook Twitter Email